New York - Juli/Augusti 2013

Vi checkar in oss på Arlanda tidigt på söndagsmorgonen, efter att vi fått våra biljetter upptäcker vi att vi INTE ska få sitta brevid varann utan att vi båda ska få sitta mitt emellan två okända människor. Inte så skoj, speciellt inte på dit resan. Gick tillbaka till tjejen i disken för att se om det gick att ändra. Hon kollade, planet var fullbokat men hon fixade så vi fick sitta vid nödutgången, vilket egentligen skulle kosta extra eftersom det var mer benutrymme där men hon ordnade så vi fick de utan extra kostnad förutsatt att vi var friska och kunde engelska... ;]


När man sitter vid en nödutgång måste man vara beredd på att hjälpa till om det händer någonting, om man te.x måste landa på vattnet och utrymma. Vi tog detta på fullaste allvar och läste igenom instruktionsboken noga. Jag kännde att det var ett hedersuppdrag att få vara med och hjälpa till! Nu hände inget så fick aldrig använding för mina kunskaper, men det var väl lika bra det kanske.Det var inget problem att ta sig från Newark (New Jersey AirPort) in till New York City utan vi åkte ett tåg direkt. Sedan skulle vi försöka oss på tunnelbanan, men hamnade då ännu längre ifrån hotellet så fick hoppa in i en taxi istället som körde oss fram till dörren. Hollet var fint, vi fick ett ganska litet rum men ändå helt okej då man mest bara ska sova där.


Vi hade tänkt gå ut och äta på en restaurung på kvällen, men då jag hade ont i huvet sedan några timmar tillbaka och som inte ville gå över + mådde lite illa eftersom mina matvanor inte var i fas, så kännde jag inte för att gå ut och äta. Letade upp ett Subway istället och tog med till rummet. Båda var jättetrötta och slocknade vid 18 tiden. När klockan var 23 vaknade jag upp och var pigg.. jobbigt. Jenny vaknade vid 02 och då hade jag precis somnat om men vaknade igen, sedan kunde ingen av oss sova mer. Jetlag *check*

Hotellet som vi bodde på. Vårat rum låg på tredje våningen.


Dock med utsikt mot bakgården och in genom

fönsterna på närliggande kontorsbyggnad

Ja, med tanke på att vi som sagt varit vaken sedan 02 på natten så var vi redo för frukost klockan 06 då Starbucks öppnade :] Jag hade fortfarande huvudvärk sedan dagen innan men det blev bättre efter en dubbel espresso! Den klassiska; "få ont i huvet när man inte druckit kaffe på några dagar"... *check*Planen för dagen var att shoppa, men eftersom inga affärer är öppna klockan 07 på morgonen så strosade vi runt och fick syn på Flatiron building och gick dit och turist-fotade-loss lite :] På vägen dit gick vi förbi ett hotell där ett gäng paparazzi hängde i väntan på nån celebritet som skulle checka ut!


Det som är bra när klockan är så lite är just att ingen annan är vaken så man slipper få med massa andra turister på bilderna vid sevärdheter!

Shoppade i SoHo några timmar och käkade god lunch på Fridays *nomnom*. Vi handlade även lite picknick-tilltugg inför kvällens aktivitet; HBO summer film festival i Bryant park.


Vi mötte upp en kompis till Jenny och hennes mamma som vi picknickade med i väntan på att solen skulle gå ner och filmen skulle börja. Hela parken fylldes upp med människor. Själva filmen var inte så jättebra, en gammal svart-vit sak från 1948. Men i övrigt en ganska trevlig aktivitet att göra när man ändå var där!

Det fylldes på med fler människor under kvällen än vad som syns på bilden ovan, så det fanns ingen tom gräsfläck när filmen väl började!

Dag tre, dags för lite sightseeing med våra Hop-on-hop-off-bussar. På varje buss åkte det med en bussvärd som i mikrofon berättade om saker vi åkte förbi. Det känndes mycket roligare än andra bussar man åkt där de endast varit förinspelad information. Nu fick man personlig guidning och eftersom man hoppade av och sedan fick en ny värd på nästa buss så hade alla sin egen stil och när vi åkte samma sträcka en annan dag så berättade nästa person om nya saker och andra anekdoter, mycket skoj!

Vi åkte neråt på kartan och hoppade av där man kunde ta båtar ut till frihetsgudinnan, vi gjorde dock aldrig det utan kikade bara ifrån hamnen. Där kunden man se henne som en liten prick.. Nästa gång jag åkter till New York får det bli en närmare titt :]

Huset där Project Runway håller till! >>>

Coolt:::::

Vi besökte ett museum som låg där, mannen i receptionen försökte antingen att göra sig lustig över oss alternativt så hade han inte alla hästar hemma när han satt och rullade sina ögon och pratade konstigt. Vi gick ut ganska fort efter att vi snabbkikat på prylarna som var där inne och åkte uppåt med bussen igen..

Vem hade två as-stora bilder mitt på Time Square

om inte Jessica Simpson!

Ny dag nya tag, uppe i gryningen förstås för att ta oss till LOVE-skulpturen innan alla andra vaknade. Käkade sedan frukost och satte oss på en bänk i Central Park i väntan på att våra bussar skulle börja gå. Hurtiga människor joggade omkring där innan det skulle bli för varmt för att röra på sig.

Vi tog bussen ner till Brooklyn Bridge och kollade runt där lite, började sedan gå uppåt. Gick förbi tingshuset och domstolen där vi som Jenny så fint uttryckte det; "Blev verbalt antastade av ett gäng kriminella bakom galler i en NYPD Corrections buss" Trevligt.. :P

Tanken var att vi skulle gå upp till Little Italy, men vi missade det på vägen och var plötsligt hemma igen.

Hittade bara igen China Town, vilket är svårt att missa med alla kina-tecken :]

På kvällen hade vi boka bord på The View. En fin men i efterhand lite överskattad restaurang som ligger på 48-våningen i en byggnad på Time Square. Serveringsytan roterar hela tiden så man ska få se New York ifrån ovan samtidigat som man äter. Vi blev båda lite yra och illamående av allt snurrande, note to self; aldrig mer äta på ett ställe som roterar! Det kan ha varit det som gjorde att man inte blev så impad av stället, men även så var inte utsikten så fräsig som utlovad heller..


Maten var väl helt okej, upplägget var att man fick välja en förrätt, varmrätt och en efterrätt ifrån menyn till ett fast pris oavsett vad man skulle äta. Jag åt en tomat och mozzarella sallad och sedan lax (vilket oftast är ett säkert kort). Till efterätt Cheesecake. Orkade dock inte äta upp hela portionerna, hade fullt upp med att fokusera blicken för att inte bli helt snurrig i huvet. Vi drack för övrigt endast vatten till maten, det räckte :]

Dag fem, väderprognosen visade att det skulle bli regn.. Inte helt optimalt för de aktivitetet vi planerat. Vi tog oss iaf till första stället utan att bli allt för blöta (hade fått fina knalliga gula regnponchos på bussen). Dags för ett besök på American Museum of Natural History, där framför allt dinosaurie-fossilerna finns :] Spännande + en hel del uppstoppade djur och lite andra blandade föremål.

Vet du varför mammutarna dog ut?

För att det inte fanns några papputar..

Väldigt mycket människor och många barn-grupper som samtliga pratade i munnen på varandra. Ljudnivån var extremt hög så man var helt slut i huvet när man kom ut därifrån..

När vi kom ut ifrån museumet så började det att spöregna, så där fick vi sitta på busstaket i våra ponchos och försöka ta oss tillbaka vilket dock innebar en resa på över en timme.. I regn som sagt, grenarna på träden tyngdes ner och man var tvungen att ducka för att inte få dem på sig vilket Jenny fick lära sig den hårda vägen efter att blivit slagen i ansiktet av en gren :]


Tanken var att vi skulle på en Inside Broadway Tour, men vi var så blöt att vi beslutade oss för att köpa godis och gå till hotellet och se på tv istället. Lite synd för det verkade vara en kul grej, men när det regnar så mycket så att man får russin-fingrar så är det inte kul att vara ute längre..

Regnet avtog på kvällen vilket var tur då vi skulle på Broadway och se The Phantom of the Opera! Det bästa på hela resan:::: Peter Jöback var riktigt bra och även om jag ibland hade lite svårt att hänga med så var det helt fantastiskt! Vill se meeeer::::::::::::::::::::

Köpte en liten magnet till min nya Musikalmagnet-samling. En så länge en väldigt liten samling, men man måste ju början någonstans.. :] Köpte ingen på Wicked eftersom jag då inte visste att jag skulle ha en samling, men har nu beställt en via nätet. Man får fuska lite när man kommer på saker i efterhand och eftersom den är från West End så den är äkta och inget hemmabygge.

 


Gick sedan gatorna ner mot Rockafeller Center och shoppade en del skoj efter vägen :] Vi åkte upp till Top of the Rock och kollade på den coola utsikten över staden:::::::

Sjätte dagen skulle vi försöka göra ganska mycket eftersom det åter igen beräknades regna dagen efter. Vi betade av två museum, Guggenheim och The MET. På förstnämnda var det extremt lite att kolla på, medans det andra var så stort att vi efter en stund kände att vi hade kultiverat oss tillräckligt och gick och shoppade loss i museum-butiken istället!

På kvällen skulle vi gå till Empire State Building, för att få fina bilder på staden även när det var mörkt. Jag hade sjukt ont i ryggen och hade man vetat hur kvällen skulle sluta så hade vi stannat hemma för ingen av oss var sugen att gå ut egentligen men som sagt det skulle regna dagen efter så vi gick..Där stod vi som två tappra själar och köade i nästan två timmar! Bara det är ju sjukt.. Jag trodde min rygg skulle gå av, för det var just att stå upp som var jobbigast :S Men man härdar ut för konsten! Som tack för detta så blir vi inklämda i en hiss med 15 andra personer, du står som en sill och har inget svängrum att röra dig på.Dörrarna stängs, hissen skakar till lite men sedan händer inget mer. De hade sagt att man inte fick trycka på några knappar utan de startar den utifrån. När vi kollar på räkneverket så står det still, det räknar inte upp våningarna som hissar ska göra. Tillslut börjar några reagera på att nått inte stämmer, det är nått fel på hissen, ja kort och gott vi har FASTNAT!! Så många gånger som jag tänkt tanken att man inte skulle vilja bli fast i en hiss och så händer det nu när man inte ens kan sätta sig ner och där flera personen börjar få panik och andas slut på luften!


En man som stod närmast dörren försökte först hålla god min och ville vara den som behöll lugnet, men sedan fick även han lite panik och började bända upp dörrarna och ropa på hjälp, han fick upp dörrarna några decimeter. Utanför var endast en stor betongvägg, trevligt. Vi hade uppenbarligen lyckats åka en våning men inte längre.. Jag själv höll mig oerhört lugn i situationen, jag som annars alltid nojar mig för saker innan det ens hänt nått, men när det väl gäller då skärper jag till mig! Det var ju inte så att de inte visste att vi var där, frågan var bara hur länge vi skulle få står där innan nån tekniker kunde fixa hissen så vi kunde ta oss ut.

 


Min ryggvärk försvann iaf för stunden när man fick lite adrenalin i kroppen :] Tur att jag hade en kort person framför mig så jag kunde andas ovanför hennes huvud. Hade jag haft en ryggtavla i ansiktet hade jag nog inte varit lika lugn. När de väl fick igång hissen igen och de öppnade dörrarna så kände man hur riktigt lite/dålig luft det varit där inne, usch..Om jag säger så här, vi tog INTE en ny hiss upp. Vi gick hem!

Dag sju, vi går upp relativt tidigt då vi ska till NBC och gå en rundtur i deras lokaler. Två jättesöta tjejer guidade oss runt, verkligen rätt personer för jobbet. Mycket hissåkning mellan de olika våningarna så vi fick "hoppa upp i sadeln" igen efter gårdagens hiss-incident..Vi tog oss sedan till Museum of Modern Art, mitt favorit museum på resan. Mycket konst med många kända tavlor och konstnärer! Fanns bl.a den kända Marilyn Monroe bilden av Andy Warhol. Bilden nedan en klassiker ifrån Miro:::::

Vi tog även en sväng in på Madame Tussauds, men betade av det ganska fort då det inte kändes som det fanns så många roliga dockor där.. Man har ju dessutom varit på några Tussauds tidigare så man kan ju lixom det där redan..

Dag åtta och vi har inget direkt inplanerat så försöker ta det chill :] Blir iaf ett besök på Central Park Zoo, en besvikelse.. Det minsta Zooet jag varit på och nästan inga djur. Det fanns inte ens giraffer, tigrar eller elefanter.. å några av de få djur som det stod skulle finnas syndes ändå inte till :/

 


Men de hade iaf roliga pingviner :] Till och med Kejsarpingviner, vilket inte är så vanligt utan oftast har Zoos bara andra sorter som inte är lika fina. Dock så var de inne under tak så var svårt att få bra bilder med kameran.

De två sista hel-dagarna bestod mest av shopping, vi hittade även igen Little Italy så vi äntligen kunde få en god pizza! Vi skulle dela på en medium, men jag orkade bara en slice sedan var jag mätt (som en plätt). Amerikansk medium är lite större än svensk :]

Vi var snälla och uppförde oss ;]

Vi slog även till på en riktigt mastig amerikans frukost en av dagarna på ett riktigt fint stället (kostade därefter också).. Men det var gott! Juice, en trevlig muffinskorg + american pancakes! *nomnom*

Haha, bilarna får ett helt eget inlägg. De klassiska skolbussarna som fanns både här och där, som får en att tänka på Simpsons

när Bart och Lisa ska åka till skolan och Otto kommer med skolbussen och hämtar!

Vi kunde även checka av både; polis, brandbil och ambulans under utryckning :] (och när de inte var på väg till olycka).

De gula taxibilarna var precis överallt, galet! Vi åkte dock endast taxi första dagen till hotellet, sedan gick vi. Manhattan är inte så stort egentligen utan med två friska ben så kan man gå överallt. Bra för förbränningen också ;]

Det klassiska shopping-inlägget :] Blev lite underkläder ifrån Victoria's Secret + en body mist. En Starbucksmugg som matchar den jag hade sedan tidigare. Hade velat köpa espressokoppar men hittade inga :/ Typiskt att jag bara köpte två stycken när jag väl handlade i Hamburg..


Innan jag åkte hade jag bestämt mig för att köpa en necessär på VS, hade sett massa fina på flygplatsen i Sverige innan vi åkte till Milano, men köpte ingen för kunde inte bestämma mig + att jag visste att jag skulle till New York så tänkte handla den då istället. Vi var in i tre olika VS-butiker, fanns det någon necessär alls?! Nej, så jag fick ingen::: Mycket besviken då detta var det som stod överst på inköpslistan :/ Köpte mig en ny sminkväska iaf som tröst.. + en pincett


Eftersom jag tycker att skolbussarna är så söta i USA var jag så klart tvungen att köpa en miniatyr :] Handlade en PEZ också så Kitty fick en kompis. Handlade även ett jätteroligt/fint bokmärke (bokmärke att ha i en bok, inte ett "byta-bokmärken"-bokmärke) går dock inte att ta kort på då det reflekterar konstigt. Den är något man måste uppleva i verkligheten *wiie* något utöver det vanliga ;]


Blev så klart en hög med toppar från bland annat Abercrombie! En mini Love-skulptur (egentligen en papperstyngd) jag velade om jag skulle köpa den efter att jag såg prislappen men gjorde det sedan ändå och jag älskar den::::: Värd varenda dollar!! Måste bara hitta en bra plats att ha den på :]


Köpte en bild på MoMa som jag nu ramat in, en Monet och sist men inte minst: Magneterna! Gillar Polisbrickan skarpt :]

Copyright © 2019 Frida-Martina.se All Rights Reserved